Soorten zonnepanelen

zonnepanelen

De zon levert gratis, schone energie die de elektriciteitsrekening kan verlagen, de CO2-uitstoot kan verlagen en de planeet kan helpen redden. Een zonne-energiesysteem zet siliciumzonnecellen om in bruikbare elektriciteit. Zonnepanelen zijn halfgeleidermateriaal, omhuld door een metalen paneelframe en een glazen behuizing. Wanneer fotonen van zonlicht het silicium raken, komen er elektronen vrij om elektriciteit te produceren.

Monokristallijne zonnepanelen zijn gemaakt uit één groot stuk monokristallijn silicium. Dit type paneel produceert de meeste energie per vierkante meter en heeft de langste levensduur vergeleken met polykristallijne panelen. Het is duurder, maar meestal is het de extra investering waard als u een zonne-installatie voor de lange termijn overweegt of uw zonnepanelen via een financieringsoptie koopt.

zonnepanelen Wouw

Als het gaat om de verschillende soorten zonnepanelen die verkrijgbaar zijn, is monokristallijn de dominante speler op de markt. Dit komt omdat ze het beste rendement bieden, waardoor ze meer stroom kunnen produceren uit minder ruimte.

Soorten zonnepanelen

Het belangrijkste verschil tussen mono en poly is de manier waarop ze worden vervaardigd. Hoewel beide zijn gemaakt van silicium, gebruiken polypanelen meerdere stukjes silicium die aan elkaar zijn gesmolten en tot een staaf zijn gegoten. Bij dit gietproces wordt het silicium niet altijd perfect uitgelijnd, wat resulteert in de vele kleine kristallen waaruit een polykristallijne wafel bestaat. Omdat de elektronen die elektriciteit opwekken over zoveel kleine kristallen zijn verspreid, hebben ze een lager rendement dan monopanelen.

Polykristallijne zonnepanelen (ook wel multikristallijn genoemd) zijn ook gemaakt van puur silicium, maar maken gebruik van veel aan elkaar gesmolten siliciumfragmenten. Het resultaat is een blauw getinte PV-cel die goedkoper is, maar slechter presteert bij hitte en meer zonnepanelen nodig heeft om dezelfde hoeveelheid stroom te produceren als monokristallijne cellen.

Monokristallijne zonnecellen hebben een uniform donker uiterlijk en afgeronde randen, waardoor ze op daken esthetisch aantrekkelijker zijn. Ze hebben een hoger rendement, wat betekent dat ze meer stroom per vierkante meter kunnen produceren dan andere soorten zonnecellen. Ze zijn ook duurzamer en vereisen minder onderhoudsreparaties. Door hun lagere temperatuurcoëfficiënt werken ze echter niet zo goed als het buiten warm is.

In tegenstelling tot de vorige twee typen zonnepanelen hebben dunnefilmzonnepanelen minder materiaal nodig en zijn ze eenvoudiger te vervaardigen. Ze zijn ook lichtgewicht, flexibel en kunnen in verschillende ruimtes worden aangepast. Dit maakt ze ideaal voor off-grid zonne-energieprojecten, zoals het plaatsen op het dak van een camper of bus, of zelfs het ophangen aan de rugzak van een wandelaar!

Een dunne-film fotovoltaïsche cel bestaat uit een hoofd-PV-materiaal – zoals CdTe, a-Si of CGIS – dat wordt afgezet op een niet-geleidend substraat zoals glas of plastic. De efficiëntie van dunnefilmzonnepanelen is doorgaans lager dan die van mono- of polykristallijn silicium, maar de verwachting is dat deze technologie in de toekomst zal verbeteren omdat deze nog in ontwikkeling is.
Installatie

In Groot-Brittannië hebben we veel grijze en bewolkte dagen, dus zonnepanelen zijn een uitstekende manier om uw energierekening te verlagen zonder dat u uw levensstijl hoeft te veranderen. Voordat u uw systeem kiest, moet u er echter voor zorgen dat u uw gemiddelde elektriciteitsverbruik (in kilowattuur) zo nauwkeurig mogelijk berekent, zodat u de beste investeringsbeslissing kunt nemen.

Eenmaal geïnstalleerd, worden uw zonnepanelen aangesloten op een omvormer die de gelijkstroom van het paneel omzet in bruikbare wisselstroom. Uw installateur sluit deze vervolgens via een kabel aan op uw zekeringkast en installeert een extra stroomonderbreker om de elektriciteitsstroom te controleren.

Afhankelijk van uw woning en de grootte van uw systeem kunt u er ook voor kiezen om batterijen te laten plaatsen. Hierdoor kunt u de overtollige opgewekte elektriciteit opslaan en deze ‘s nachts gebruiken als de zon niet schijnt. Dit kan gelijktijdig met uw zon-PV-installatie gebeuren, of op een later tijdstip.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *